ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

ΖΑΓΟΡΙ

Ζαγοροχώρια: Σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώνου συναντάμε ένα σύμπλεγμα 46 πετρόκτιστων παραδοσιακών οικισμών ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Ξεκινώνταας την περιήγησή μας στην περιοχή του Ζαγορίου επισκεπτόμαστε αρχικά το Μουσείο Πολέμου 1940-41 στο ιστορικό χωρίο Καλπάκι, το οποίο είναι αφιερωμένο στις πρώτες ημέρες του Ελληνοιταλικού πολέμου. Συνεχίζοντας φτάνουμε στο χωρίο Αρίστη και τον ποταμό Βοϊδομάτη (αναφέρεται ως το πιο καθαρό ποτάμι στην Ευρώπη). Ανηφορίζουμε προς Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο απολαμβάνοντας την εντυπωσιακή θέα των Πύργων της Αστράκας. Προαιρετικά μπορούμε να κολυμπήσουμε στις φυσικές πισίνες που σχηματίζονται από τα νερά του ρεύματος «Ρογκοβό» στις πέτρινες ασβεστολιθικές κοιλότητες. Αφήνουμε πίσω μας το Δυτικό Ζαγόρι και κατευθυνόμαστε ανατολικά προς το χωριό Μονοδένδρι. Αγναντεύουμε το φαράγγι του Βίκου από τη ξέση Οξυά. Καθ΄οδόν συναντάμε το «πέτρινο δάσος»-πρόκειται για ένα σύμπλεγμα πέτρινων όγκων που συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Συνεχίζοντας προς το χωριό Καπέσοβο συναντάμε τα πέτρινα γεφύρια του 18ου αιώνα, χαρακτηριστικά της Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής (Κόκορη-Καλογερικό-Πλακίδα). Επόμενη στάση μας στη «Σκάλα του Βραδέτου» η οποία  κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα με τη μέθοδο της ξερολιθιάς (1100 σκαλοπάτια και 34 ελιγμοί καλύπτουν υψομετρική διαφορά 250μ.) και μέχρι το 1973 αποτελούσε τη μοναδική οδό προσέγγισης στο χωρίο Βραδέτο. Η εκδορμή στο Ζαγόρι ολοκληρώνεται με γεύμα στην πλατεία του Καπέσοβου κάτω από τη σκιά των πλατάνων απολαμβάνοντας παραδοσιακές γεύσεις.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ιωάννινα-Καλπάκι (Μουσείο Πολέμου 1940-41)-Αρίστη-Βοιδομάτης-Μεγάλο Πάπιγκο-Οβίρες Ρογκοβού (φυσικές πισίνες)-Μικρό Πάπιγκο-Χαράδρα Βίκου (Θέση Οξυά)-Πέτρινο Δάσος- Μονοδένδρι (Μονή Αγίας Παρασκευής)-Γεφύρι Κοκκόρου- Γεφύρι Καλογερικό-Σκάλα Βραδέτου-Καπέσοβο- Επιστροφή

ΜΕΤΣΟΒΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Μέτσοβο: Πρόκειται ίσως για τον δημοφιλέστερο ορεινό τουριστικό προορισμό της χώρας μας. Παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1160μ. και «μητρόπολη» του βλαχόφωνου ελληνισμού. Τόπος άρρηκτα συνδεδεμένος με το φαινόμενυ του ευεργετισμού, πλούσιος σε ιστορία και ξεχωριστή κουλτούρα και εξαιρετικό φυσικό κάλλος. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Τοσίτσα, στο οινοποιείο της οικογένειας Αβέρωφ, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του χωριού, στην Πινακοθήκη του Ευάγγελου Αβέρωφ και στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου το οποίο περιβάλλεται από τον Αβερώφειο Κήπο.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ιωάννινα-Μέτσοβο (Οινοποιείο Αβέρωφ, Βοτανικός Κήπος Γ. Αβέρωφ, Λαογραφικό Μουσείο Τοσίτσα, Εκκλησία Αγίας Παρασκευής-Πινακοθήκη Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σε απόσταση 105km από την πόλη των Ιωαννίνων συναντάμε ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μοναστικό συγκρότημα αποτελούμενο από 7 μοναστήρια, τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μένουν έκθαμβοι στη θέα των ιερών βράχων. Στις Μονές φιλοξενούνται θησαυροί, ιερά κειμήλια, μοναδικές εικόνες και πολλά σπάνια έργα μικροτεχνίας θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσκεψης στις Μονές του Μεγάλου Μετέωρου (το μεγαλύτερο και παλαιότερο μοναστήρι), της Μονής Βαρλαάμ και της Μονής Ρουσσάνου. Επόμενη στάση στη θέση θεόπετρα, σημείο που προσφέρει εκπληκτική θέα.

Αφήνουμε πίσω μας τα Μετέωρα κατηφορίζοντας προς το Καστράκι, γευματίζουμε στη σκιά των ιερών βράχων.

 

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ιωάννινα-Μετέωρα (Μονή Μεγάλου Μετεώρου-Μονή Βαρλαάμ-Ρουσσάνου-Αγίου Στεφάνου) –Θεόπετρα-Καστράκι-Καλαμπάκα

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ταξιδεύουμε προς το ΒΔ τμήμα της Μακεδονίας και, μέσω της Εγνατίας Οδού και του κάθετου προς αυτή νέου οδικού άξονα, φτάνουμε σε 1 ώρα και 45 λεπτά στην όμορφή πόλη της Καστοριάς. Χτισμένη πάνω στη χερσόνησο της ομώνυμης λίμνης ανάμεσα στα βουνά Γράμμο και Βίτσι, αποτελεί τη μόνη πόλη της Ελλάδας που σώζει σε μεγάλο βαθμό αδιάλειπτα τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή μνήμη. Πόλη γνωστή για τη δραστηριοποίηση των κατοίκων για περισσότερα από 500 χρόνια στην τέχνη της γουναρικής, διατηρεί ακόμη και σήμερα σταθερά τις παραδόσεις της. Δείγμα της λαμπρής άνθησης της εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας των κατοίκων της Καστοριάς είναι επίσης τα πολυάριθμα αρχοντικά, τα οποία ακόμη και σήμερα παρουσιάζουν εξαιρετικα ενδιαφέρον αστικό σύνολο.

Διανύοντας την παραλίμνια οδό θα επισκεφτούμε την Παναγία Μαυριώτισσας, η οποία φέρει εξαιρετικό διάκοσμο. Συνεχίζουμε για το σπήλαιο του Δράκου. Στο εσωτερικό υπάρχουν 10 αίθουσες διαφόρων διαστάσεων, 7 υπόγειες λίμνες και 5 σήραγγες. Ανηφορίζουμε προς τον Προφήτη Ηλία για να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα του βόρειου τμήματος της πόλης, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Απόζαρι». Στη συνέχεια περπατάμε στο παλιό τμήμα της Καστοριάς που σώζεται ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου στην περιοχή Ντολτσό.

Μεγαλοπρεπή αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες, πλακόστρωτα καλντερίμια και πολύχρωμα βιτρό συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, αντιπροσωπευτικό της Μακεδονικής κουλτούρας. Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη, σε ένα μικρό παραλίμνιο χωριό που ονομάζεται Δισπηλιό θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια αναπαράσταση, σε πραγματικές διαστάσεις, ενός Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ιωάννινα-Καστοριά (Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας)-Σπήλαιο Δράκου-Προφήτης Ηλίας-Ντολτσό-Δισπηλιό (Νεολιθικός Λιμναίο Οικισμός)

ΔΩΔΩΝΗ-ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ-ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ-ΠΑΡΓΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η περιήγησή μας προς το δυτικό, παραδοσιακό τμήμα της Ηπείρου ξεκινά με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Κέντρο λατρείας του πατέρα των θεών, Δία, ξακουστή για το μαντείο, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο στον Ελλαδικό χώρο καθώς επίσης και το αρχαίο θέατρο χωρητικότητας 18.000 θέσεων, το οποίο χρονολογείται από τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Συνεχίζοντας φτάνουμε στη Γλυκή Θεσπρωτίας, κοντά στις πηγές του ποταμού Αχέροντα. Σε αν ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον βαδίζουμε κατά μήκος του ποταμού της «θλίψης», των μύθων και των θρύλων. Προαιρετικά συμμετέχουμε σε κάποια από τις προσφερόμενες υπαίθριες δραστηριότητες (rafting, ιππασία, τοξοβολία, εναέριο πέρασμα του ποταμού κ.τ.λ.). Σε  μικρή απόσταση, στο χωρίο Μεσοπόταμος, βρίσκεται το νεκρομαντείο του Αχέροντα (η κατασκευή του ανάγεται στους Μυκηναϊκούς χρόνους, 1200 π.Χ.) όπου σύμφωνα με τη μυθολογία αποτελούσε σημείο επαφής και επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών.

Τελικός μας προορισμός, η πανέμορφή Πάργα. Πρόκειται για όμορφή πολιτεία χτισμένη αμφιθεατρικά στη σκιά του Ενετικού κάστρου. Στη διάθεσή μας βρίσκονται οι οργανωμένες παραλίες της περιοχής (Βάλτος, Λίχνος και Κρυονέρι).

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ιωάννινα-Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης-Γλυκή Θεσπρωτίας (πηγές Αχέροντα)-Νεκρομαντείο (Μεσοπόταμος Πρεβέζης)-Πάργα

ΠΡΕΒΕΖΑ – ΛΕΥΚΑΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ
Μια διαδρομή που καλύπτει το δυτικό άκρο της Θεσπρωτίας με προορισμό την κοσμοπολίτικη Λευκάδα.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ιωάννινα-Πρέβεζα-Λευκάδα (Νυδρί, Σκορπιός, Πόρος, Σύβοτα)

ΚΟΝΙΤΣΑ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ
Μικρά χωριά, αγροτικοί οικισμοί και διάσπαρτα βυζαντινά, αλλά και μεταβυζαντινά μνημεία μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου, εδώ και πολλούς αιώνες.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ιωάννινα-Μπουραζάνι-Μονή Μολυβδοσκέπαστη-Κλυδωνιά-Κόνιτσα

ΣΥΒΟΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ
Η πρότασή μας περιλαμβάνει εκδρομή σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής κατά τους θερινούς μήνες. Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός χτισμένος σε ένα μικρό κόλπο στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες νησίδες. Κολύμπι στις πεντακάθαρες παραλίες της περιοχής (Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος, Αγία Παρασκευή, Ζάβια κ.ά.) καθώς επίσης και κρουαζιέρα των νησίδων του Αγίου Νικολάου και Μαύρου Όρους
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ιωάννινα-Σύβοτα (Μέγα Άμμος, Αγία Παρασκευή)-κρουαζιέρα γύρω από τις νησίδες Μαύρο Όρος και Άγιος Νικόλαος

SOCIAL

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Copyright © 2020 Prime Transfer Services | powered by NICMEDIA